Aan het eind van de 18e eeuw keek een deel van de Nederlanders vol verlangen naar de ontwikkelingen in Frankrijk. Men verwachtte veel heil van de Revolutie en de ideeën van de Verlichting. Totdat de Fransen in 1795 over de bevroren rivieren ons land binnenmarcheerden en Nederland de Franse melkkoe werd. Frankrijk eiste manschappen en enorme bedragen. Een situatie die zich nog toespitste toen Napoleon aan de macht kwam…In de periode 1780-1813 vonden grote veranderingen plaats op politiek, wetenschappelijk en cultureel vlak.

In het boek 'Kokarde' sta je middenin deze roerige tijd. Je volgt vijftig spraakmakende en vaak moedige mannen en vrouwen die belangrijk waren voor de Nederlandse samenleving. Samen legden zij het fundament van ons koninkrijk. En ieder van hen, van hoog tot laag, stond voor de keuze: Patriot of Oranjeklant.

De schrijver van Kokarde is Ruud Spruit, van 1983 tot 2007 directeur van het Westfries Museum in Hoorn en een van de oprichters van de Museumkaart. Daarnaast maakte en presenteerde hij zo'n honderd tv-documentaires en ca. vijftig boeken op het gebied van kunst en geschiedenis.

De levensbeschrijving van Geert Reinders is opgenomen in Kokarde
en kun je hier lezen >>

Het boek is ook te koop>>